Grija pentru mediu
Un prim pas in intampinarea protectiei mediului este faptul ca avem doar terenuri ecologice pe care cultivam plante medicinale si cereale certificate ecologic.
Astfel va aratam si cum procedam mai departe pentru a procesa aceste plante fara a afecta mediul inconjurator.
La procesarea plantelor medicinale, fructelor de padure si a celor de cultura se obtin produse precum: Uleiuri; Sucuri; Plante medicinale uscate; Seminte in urma carora rezulta subproduse care si ele se folosesc in alte scopuri fiind valorificate 100%.
Fructe si plante din flora spontana si de cultura
- Macesele (flori si fructe)
- Paducelul (flori si fructe), etc.
Plantele de cultura proprie
- Canepa pentru ulei
- Floarea soarelui
- In pentru ulei
- Negrilica
- Sofranel, etc
Valorificarea fructelor si a plantelor prin procedee clasice de presare la rece
Dupa extractia sucului/uleiului, sroturile (rezultate din seminte degresate) sunt uscate la o temperature ce nu depaseste 40°C, conditii impuse de necesitatea pastrarii principiilor active continute de fructe, legume si plante, care la o temperature de peste 40 °C sunt termodegadabile.
Tehnologiile clasice care sunt aplicate pana in prezent nu asigura pastratea principiilor active.
Un exemplu de valorificare toatala prin noua tehnologie, adica valorificarea maceselor se face astfel:
- Extractia sucului
- Prelucrarea pulpei si uscarea acesteia
- Extractia din samanata a uleiului si valorificarea srotului rezultat in urma extractia uleiului
Enumeram cateva plante ce vor fi valorificate astfel: lucerna, trifoi, anghinare, armurariu si fructe.
Prin prelucrare fructelor de padure se obtine:
- Suc
- Ulei din seminte si fructe uscae (cazul catinei)
- Srot macinat si adus sub forma de pulbere
Pe langa posibilitatile oferite de instalatiile propuse se mai pot prelucra si urmatoarele seminte:
- Floarea soarelui
- Armurariu
- Sofranel
- Negrilica
- In pentru ulei
- Canepa
- Seminte de struguri si alte seminte oleaginoase